Що необхідно знати для правильного розрахунку опалення?

Вибір правильної потужності нагрівача - це гарантія задовільного використання, а й продуктивності. Обігрівач із надто низькою потужністю не зможе забезпечити тепловий комфорт у приміщенні, коли температура зовнішнього повітря впаде до мінусової. Обігрівач із занадто великою потужністю займе занадто багато місця в кімнаті, він буде дорожчим (як покупка, так і використання).

Чим вище потужність пристрою за певних параметрів, тим вище температура, яку ви зможете отримати у ванній кімнаті, кімнаті чи кухні.

Щоб вибрати потужність та розмір необхідного приладу, ми повинні спочатку визначити потребу у теплі приміщення, в якому він має бути встановлений.

Потужність обігрівача та площа приміщення

Потреба у теплі зазвичай становить від 60 до 200 Вт/м².

При виборі потужності варто враховувати як розміри приміщення, а й тип утеплення стін. У будинках з гарною теплоізоляцією, де втрати тепла нижчі, приладу меншої потужності достатньо для обігріву приміщення.

Як це виглядає практично?

У будинках з гарною теплоізоляцією k = 0,3 Вт/м²К (10 см полістиролу з багатошаровими стінами або одношаровими стінами – з газобетонних блоків товщиною 36,5 см), потреба у 60 Вт/м² для багатоповерхових будинків або з мансардою, 70 Вт/ м² для одноповерхових будинків.

У будинках з обмеженою ізоляцією k = 0,7 Вт/м²К (5 см пінополістиролу) потреба становитиме 90 Вт/м² для багатоповерхових будинків або з мансардою, 100 Вт/м² для одноповерхових будинків. У будинках без ізоляції, k = 1,2–1,5 Вт/м², потреба буде 130–140 Вт/м² для багатоповерхових будинків або з мансардою, 150–200 Вт/м² для одноповерхових будинків.

Припускаючи, що стандартна висота кімнат становить 2,7 м, ви можете успішно припустити, що в добре ізольованій будівлі для обігріву 1 м² площі потрібно близько 80 Вт.

У будинках з поганою теплоізоляцією він складе близько 120 Вт/м².

Приклад: для обігріву поверхні ванної кімнати 2х3 м та стандартної висоти 2,7 м, розташованої в центрі квартири, вам знадобиться обігрівач потужністю близько 500 Вт.

Якщо кімната має скоси або нестандартну висоту, ви можете розрахувати потужність на основі обсягу. У цьому випадку передбачається 40 Вт/м³ для добре ізольованих будівель та 60 Вт/м³ для менш ізольованих місць.

приклад. Для обігріву великою, просторою вітальнею розміром 4х5 м, висотою 3,5 м та об'ємом 70 м³ вам знадобиться радіатор потужністю 2500 Вт.

Призначення обігрівається приміщення та потужності радіатора

Для приміщень однакових розмірів потреба в теплі для кухні, спальні, вітальні та ванної кімнати буде різною. На кухні додаткову опалювальну функцію виконують побутові прилади, що працюють, у ванній переважна температура повітря повинна бути трохи вищою, ніж, наприклад, у вітальні або холі.

Для приміщень, таких як вітальня, кухня або передпокій, де оптимальна температура повітря не повинна перевищувати 20 градусів за Цельсієм, потреба в теплі становить:

  • 70-80 Вт/м² - для приміщень з не більше ніж одним зовнішнім вікном або зовнішньою стіною.
  • 80/100 Вт/м² для приміщень із більш ніж одним зовнішнім вікном або зовнішньою стіною.

Для приміщень, де оптимальна температура повітря має становити близько 24 градусів за Цельсієм (наприклад, у ванних кімнатах), потреба у теплі становить:

  • 100 - 120 Вт/м² для приміщень без вікон та зовнішніх стін.
  • 130 – 150 Вт/м² для приміщень з одним зовнішнім вікном або зовнішньою стіною.

Найкраще місце для розміщення радіатора в кімнаті – під вікном або зовні стіни будівлі. Важливо, що якщо ви збільшите поверхню скління або розмістите радіатор в іншому місці, ніж ви планували, може знадобитися збільшити його потужність.

Інше розташування означає, що потужність обігрівача має бути на кілька відсотків вищою.

Збільшення потужності також може бути необхідним, якщо ви вирішите закрити прилад (наприклад, з естетичних міркувань). У крайніх випадках воно має бути більшим у два рази.

Ви можете звернутися до наших менеджерів, щоб розрахувати розміри та потужність обігрівача за номером ☎️067-388-0-844 або надсилайте заявку на нашому сайті.