Розрахунок системи опалення: параметри, поради, формули

Вибір правильної потужності обігрівача – це насамперед гарантія ефективної продуктивності. Обігрівач із занизькою потужністю не зможе забезпечити тепловий комфорт у приміщенні, коли температура зовнішнього повітря впаде до глибоко мінусової. Обігрівач ж із занадто великою потужністю буде габаритнішим і відповідно дорожчим.

Багато хто бере обігрівачі «TeploMAX» з невеликим запасом потужності, і їхнє рішення цілком обдумане, оскільки на рахунки за опалення це ніяк не вплине. Хоч ви обігріватимете 10 квадратних метрів малим обігрівачем, хоч великим — скільки електроенергії буде витрачено — стільки й отримаєте тепла. Але при цьому потужніші прилади "ТеплоМакс" швидше обігріють приміщення "на холодну" після відключення або при повному провітрюванні.

Таким чином, потрібно взяти за правило наступне твердження: "більше можна, менше не можна". І ось тут уже потрібний точний розрахунок цього "мінімуму", і наскільки більше є сенс брати?

Щоб вибрати потужність та розмір необхідного приладу, потрібно визначити приблизне споживання тепла приміщенням, де він буде встановлений. Чим вища потужність пристрою, тим вища температура, яку ви зможете отримати в тій чи іншій частині приміщення. Але потрібно також не забувати і про швидкість обігріву на холодну, а не лише про можливості підтримки максимальної температури.

Потужність обігрівача та площа приміщення

Потреба в теплі зазвичай становить від 60 до 200 Вт на квадратний метр приміщення. Але розрахунки залежать від багатьох інших параметрів, про це нижче.
При виборі потужності обігрівачів слід враховувати як розміри приміщення, а й вигляд стін, їх утеплення тощо. Наприклад, у будинках з гарною теплоізоляцією, де втрати тепла низькі, достатньо розрахунку по нижній межі потужності нашої формули. У приміщення з поганою теплоізоляцією відповідно потрібні прилади "ТеплоМакс" потужнішими.

Як це виглядає практично?

  • У будинках із відмінною теплоізоляцією достатньо від 30 Вт/м². Це приміщення з багатошаровими стінами з полістиролу (від 10 см), або зі стінами з газобетонних блоків завтовшки не менше 36 см.
  • Мінімум вдвічі більше потужності потрібно для багатоповерхових будинків або одноповерхових будинків з мансардою. Це від 60 Вт/м2.
  • Від 70 Вт/м² для одноповерхових будинків.

Від чого залежить розрахунок потужності обігрівачів "TeploMAX"?

Від кількості вікон та їх площі

Вікна є прямим постачальником холоду з вулиці. Які б хороші та ізольовані не були вікна, вони все одно є головною причиною тепловтрат у приміщенні. Саме тому такі ефективні обігрівачі "ТеплоМакс", тому що вони створюють теплову завісу та мінімізують втрати тепла!

Відповідно, чим більше вікон та їх площа – тим більшої потужності мають бути обігрівачі.

Від площі зовнішніх стін, що промерзають.

Так, саме так - промерзаючих. Як би ви не утеплювали стіни, мороз з вулиці все одно намагатиметься їх "пробити", і регулярно постачатиме холод. Якщо ваша квартира/магазин/офіс або інше приміщення знаходиться всередині будівлі і закрито від зовнішнього холодного повітря стінами інших приміщень — вам пощастило і знадобитися менше тепла для опалення. Але якщо кількість зовнішніх стін більше за нуль, то цей дуже важливий фактор потрібно враховувати при виборі обігрівачів.

Від площі приміщення

Тут все просто - чим більше площа, тим потрібна більша потужність обігрівачів "ТеплоМакс". Початкові формули розрахунку ми вже привели вище, але щоб правильно порахувати, потрібно враховувати все, що може вплинути в комплексі, а тому прочитайте статтю до кінця.

Від матеріалів стін

Це дуже важливий фактор, оскільки чим гірша теплоізоляція приміщення, тим більше тепла воно постійно втрачає, і відповідно потребує більшої потужності ваших обігрівачів для підтримки необхідної комфортної температури.

У будинках зі слабкою теплоізоляцією (для багатоповерхових будинків або будинків з мансардою) утеплених, наприклад, від 5 см. пінополістиролу, потреба становитиме 90 Вт/м², і 100 Вт/м² для одноповерхових будинків.

У будинках без ізоляції (для багатоповерхових будинків або з мансардою) вам знадобиться щонайменше 130–140 Вт/м². Для одноповерхових будинків – 150–200 Вт/м².

Від висоти стелі

Припускаючи, що стандартна висота кімнат складає 2,7 м, ви можете порахувати, що в середньо-ізольованій будівлі для обігріву 1 м² площі потрібно близько 80 Вт. Тоді як у приміщеннях із поганою теплоізоляцією необхідна потужність складе близько 120 Вт/м².

Приклад 1:

Для обігріву ванної кімнати 2х3 м і стандартної висоти 2,7 м, розташованої в центрі квартири, вам знадобиться обігрівач потужністю близько 500 Вт. Якщо кімната має скоси або має нестандартну висоту, ви можете розрахувати потужність виходячи з об'єму. У цьому випадку передбачається 40 Вт/м для добре теплоізольованих будівель і 60 Вт/м для менш утеплених приміщень.

Приклад 2:

Для обігріву великою, просторою вітальнею, розміром 4х5 м., висотою 3,5 м., і об'ємом 70 м³ вам знадобиться радіатор потужністю 2500 Вт.

Потрібна температура

В одному приміщенні практично завжди потрібна різна температура у різних його частинах. Наприклад, якщо це магазин, то для технічних приміщень немає необхідності такої ж температури повітря, як для основної площі, де знаходяться люди.

Тому вибір потужності обігрівачів «TeploMAX» відрізнятиметься для різних частин приміщення:

  • Для приміщень однакових площ потреба у теплі для кухні, спальні, вітальні та ванної кімнати буде різною. На кухні додаткову опалювальну функцію виконують працюючі побутові прилади, у ванній ж бажано щоб температура повітря була трохи вищою, ніж наприклад, у вітальні або холі.

Резюмуючи все вище написане, можна приблизно порахувати:

Для таких приміщень, як вітальня, кухня або передпокій, де оптимальна температура повітря не повинна перевищувати 20 градусів за Цельсієм, потреба в теплі становить:

  • 70 - 80 Вт/м² - для приміщень з не більше ніж одним зовнішнім вікном або зовнішньою стіною (що межують з вулицею).
  • 80 - 100 Вт/м² для приміщень із більш ніж одним зовнішнім вікном або зовнішньою стіною (що межують з вулицею).

Для приміщень, де оптимальна температура повітря має становити близько 24 градусів за Цельсієм (наприклад, у ванних кімнатах), потреба у теплі становить:

  • 100 - 120 Вт/м² для приміщень без вікон та зовнішніх стін.
  • 130-150 Вт/м² для приміщень з одним зовнішнім вікном або зовнішньою стіною.

Найкраще місце для розміщення обігрівача в кімнаті - це під вікном або біля стін, що межують з вулицею.
Важливо! Якщо ви збільшите поверхню скління або розмістите радіатор в іншому місці, ніж ми рекомендуємо, може знадобитися збільшити його потужність.

Якщо Ви не впевнені у своїх розрахунках, то найкраще зверніться за безкоштовною консультацією до наших менеджерів, вони точно розрахують потужність обігрівачів «TeploMAX», виходячи з площі та типу вашого приміщення. Або замовте прорахунок через сайт – форма замовлення прорахунку знаходиться у меню.

Телефонуйте: 067-388-0-844 або залишайте заявку на нашому сайті!